Ljusbehandling – ett bra alternativ

Vill du veta mer om ljusbehandling? För cirka 80 procent av alla med psoriasis som prövar ljusbehandling blir resultatet mycket bra. Det är framförallt ett lämpligt alternativ när stora hudytor är drabbade.

Ljusbehandling av psoriasis - ett bra alternativ

Det kan vara besvärligt att sköta daglig insmörjning med salvor och krämer om man har psoriasis på stora hudytor. I de fallen eller när andra behandlingar ger för dålig effekt är ljusbehandling ett bra alternativ. Ljusbehandlingar ges vid en del hudmottagningar och vid speciella behandlingsanläggningar för psoriasis. Ljusbehandlingen kombineras oftast med utvärtes preparat. Det finns även särskilda solbäddar för hemmabruk att köpa. Ett gott råd här är att före ett sådant köp pröva ljusbehandling vid en anläggning. För cirka 20 procent av alla med psoriasis ger ljusbehandling en försämring istället för förbättring.

Väga för- och nackdelar

Vid all ljusbehandling får man väga förbättringarna av sjukdomen mot de negativa effekter som ultraviolett ljus kan ha på huden. Bland annat att huden åldras snabbare och den något ökade risken för hudcancer. Patienter som går på ljusbehandling bör därför kontrollera huden regelbundet.

  • UVB-behandling Det ultravioletta ljus som har effekt vid psoriasis är UVB. UVB-behandling brukar ges tre gånger i veckan. Det kan ta 8-12 veckor innan man får full effekt. Vanliga solarier är inte verksamma mot psoriasis.
     
  • PUVA-behandling En annan ljusbehandling vid psoriasis är så kallad PUVA-behandling. Här kombineras ett läkemedel som innehåller psoralener och ljusbehandling med UVA-ljus. Psoralener kan ges i tablettform. Man kan även tillföra läkemedlet genom att patienten sitter i ett bad med psoralener i lösning. 

 

PP-ENB-SWE-0489 Mars 2018

Relaterade länkar